Kudawska Beata

BRANŻA: BIOCHEMIA

TEMAT PRACY DOKTORSKIEJ: ZASTOSOWANIE PROCESÓW ENZYMATYCZNYCH DO OTRZYMYWANIA CYKLODEKSTRYN W PRODUKCJI OPAKOWAŃ DO ŻYWNOŚCI

Absolwentka Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. W 2012 r. rozpoczęła studia doktoranckie na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa w dziedzinie Technologia Żywności i Żywienia. Swoją pracę doktorską realizuje w Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych. Podczas studiów III stopnia miała możliwość podniesienia swoich kwalifikacji zawodowych i odbycia stażu w holenderskiej firmie MACROGEN oraz w Cyprus University of Technology w Limassol. Dodatkowo uczestniczy w międzynarodowych projektach badawczych związanych z modyfikowaniem opakowań pochodzenia celulozowego.
W wolnych chwilach poświęca się jodze oraz grze w squash’a. Miłośniczka długich wypraw rowerowych, zarówno tych polskich jak i zagranicznych.



ZASTOSOWANIE BADAŃ W BIZNESIE:

W ostatnich latach coraz większego znaczenia nabiera zagadnienie komercjalizacji wyników prac badawczo-rozwojowych. Jednym z ważniejszych etapów każdej pracy badawczej jest wybór ścieżki komercjalizacji oraz ostateczne wdrożenie uzyskanych wyników. Z racji ciekawej tematyki realizowanej pracy doktorskiej otrzymane rezultaty mogą zostać wykorzystane w przedsiębiorstwach produkujących opakowania do żywności. Prowadzone badania przyniosą bowiem nowe rozwiązania umożliwiające  produkcję cyklodekstryn bazując na prostym układzie kolumnowym.

Cyklodekstryny produkowane będą ze skrobi używanych standardowo do powlekania papieru lub tektury lub z pochodnych wykorzystywanych w przetwórstwie skrobi. Uzyskany produkt końcowy,  będący mieszaniną cyklodekstryn i krótkich łańcuchów oligosacharydowych, będzie można bezpośrednio wykorzystać w modyfikowaniu powierzchniowym opakowań pochodzenia celulozowego. Taka technologia  może być z powodzeniem wdrożona na halach produkcyjnych przedsiębiorstw produkujących opakowania do żywności. Dodatkowo, dzięki zdolnościom cyklodekstryn do tworzenia kompleksów z substancjami hydrofobowymi wytworzona na opakowaniu powłoka z dodatkiem cyklodekstryn będzie miała działanie zapobiegające przenikaniu szkodliwych związków do wnętrza opakowań.  Ze względu na zwiększenie ochrony zdrowia konsumentów poruszona tematyka badawcza powinna szczególnie zainteresować wytwórnie papieru oraz przedsiębiorstwa opakowaniowe.

PLANY DALSZEGO ROZWOJU:

Studia III stopnia, dzięki możliwości odbycia zagranicznych staży badawczych, pozwoliły doktorantce na nawiązanie niezwykle cennych kontaktów niezbędnych w dalszej pracy naukowej. Dlatego też po zakończeniu doktoratu i obronie pracy Beata Kudawska chciałaby odbyć staż podoktorski w jednej z instytucji badawczych. Możliwość realizacji takiego stażu podniesie nie tylko jej kwalifikacje zawodowe ale pozwoli również na wymianę wiedzy i doświadczeń pomiędzy nauką a biznesem.
Stypendystka swoją przyszłość wiąże także z zarządzaniem jakością. W ostatnim czasie dzięki licznym kursom i szkoleniom zdobyła tytuły audytora wewnętrznego ISO9001 oraz ISO17025, które ma nadzieję pozwolą mi na podjęcie pracy w tym zakresie.

NAGRODY I WYRÓŻNIENIA:

Uczestniczka dotychczas nie otrzymała nagród i wyróżnień.