Grabowski Maciej
BRANŻA: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
TEMAT PRACY DOKTORSKIEJ: ZASTOSOWANIE ZIMNEJ PLAZMY DO STERYLIZACJI PRZYPRAW
Maciej Grabowski jest absolwentem studiów inżynierskich Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, kierunek Biotechnologia. Ponadto jest absolwentem studiów magisterskich Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, specjalizacja Technologia i Biotechnologia Żywności. Obecnie jest studentem studiów doktoranckich Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa, dyscyplinie naukowej: Technologia żywności i żywienia.
Promotorem doktoranta jest prof. dr hab. Waldemar Dąbrowski, kierownik Katedry Mikrobiologii i Biotechnologii Stosowanej.
ZASTOSOWANIE BADAŃ W BIZNESIE:
Technologie plazmowe są dosyć młodą dziedziną. Co najważniejsze, dopiero od ostatnich kilku lat pojawiają się publikacje naukowe o możliwości zastosowania plazmy do sterylizacji w żywności. To właśnie ten fakt stwarza nowe możliwości rozwoju. Nie dość, że bardzo mało ośrodków prowadzi badania w tej dziedzinie, to jeszcze nikt nie wprowadził tego rozwiązania na skalę przemysłową. Ponadto przyprawy są wykorzystywane przez każde gospodarstwo domowe, nie tylko w województwie Zachodniopomorskim, ale w całym kraju.
Obecny stan wiedzy na temat technologii plazmowych jest dosyć ograniczony. Wynika to z braku połączenia różnych grup naukowców z przemysłem. Mówiąc dokładniej, potrzeba tu wspólnych działań elektryków, mechaników, technologów żywności i oczywiście dużej firmy produkującej przyprawy, bez której poznanie wszystkich tajników nie byłoby możliwe. W momencie połączenia tych wszystkich grup istnieje możliwość określenia odpowiednich parametrów elektrycznych i mechanicznych do żywności. Należy tu podkreślić, że żywność jest bardzo czuła na wszelkie zabiegi z nią związane, dlatego też należy tu zaznaczyć nieodłączną rolę technologów żywności. W momencie dokonania tego typu działań na pewno powstaną bardzo interesujące wyniki dla świata nauki i przemysłu.
Pan Maciej Grabowski ma nadzieję na nawiązanie współpracy zarówno z innymi jednostkami badawczymi
jak i z firmami produkującymi przyprawy na polskim rynku.
PLANY DALSZEGO ROZWOJU:
Wiadomo, że powszechnie używane przyprawy w opakowaniach nie są sterylne. Jedyną drogą, pozwalającą otrzymać sterylne przyprawy jest ich napromieniowanie przy użyciu promieniowania jonizującego. Jednakże ta metoda jest kosztowna, trudna do wdrożenia przez regulacje prawne i budzi wielki sprzeciw opinii publicznej. Właśnie dlatego istnieje konieczność wdrożenia technologii plazmowych do sterylizacji przypraw.
Celem rozprawy doktorskiej jest zarówno opracowanie alternatywnej metody do sterylizacji przypraw, jak również porównanie plazmy niskotemperaturowej (zimnej) niskociśnieniowej oraz niskotemperaturowej (zimnej) atmosferycznej. Zarówno plazma niskotemperaturowa (zimna) niskociśnieniowa, jak i niskotemperaturowa (zimna) atmosferyczna, wykazuje odmienne właściwości, które w odniesieniu do przypraw należy zbadać i określić. Badania te pokażą, która metoda jest bardziej odpowiednia.
NAGRODY I WYRÓŻNIENIA:
Uczestnik dotychczas nie otrzymał nagród i wyróżnień.